Köszöntés

   Partnerek

   Dobra Újság


Friss

Legolvasottabb cikkek
 

Akár hősi halott is lehetne

Václav Matild néninek még most, 65 év elteltével is összeszorul a gyomra, mikor felidézi Sámson Mári  - egy szőgyéni 18 éves lány meggyilkolásának történetét.


1945. február közepe táján verték vissza a németek az oroszokat a Garamon túlra. Még az első héten nyugtalanság volt, utána kezdtek munkára vinni. Minden reggel jöttek a „láncos“ katonák (lényegében csendőrök) a szőgyéniekkel együtt, és összegyűjtöttek 14 évtől egészen 70 éves korig mindenkit. Általában a régi patika előtt gyülekeztünk  Csak a gyerekek, a nagyon öregek és a betegek maradhattak otthon.

Egy napon azt kezdték suttogni, fekszik a temetőben két halott. Eltemetni se szabad őket. A tett elkövetése után úgy egy órával már én is a helyszínen voltam, és döbbenetes látvány fogadott.
Mári arccal felfelé feküdt és arca elé tett kezéről a fél hüvelykujj hiányzott. Úgy nézett ki, a támadók felé fordulva az utolsó pillanatban kapta az arca elé. Sötét, cicás bekecs volt rajta. Teste a plébánia melletti kereszthez közel feküdt temetetlenül egy lengyel fiatalemberrel egyetemben, aki állítólag feladott valakiket. Így jár, aki lepaktál az ellenséggel! – ezt akarták demonstrálni az elkövetők. Mikor én odaértem, a rokonok már hangosan jajveszékeltek: Mi történt veled aranyos Márikám! - és csak jajgattak vég nélkül.

Ezután a látvány után pánik lett rajtam úrrá. Anyám mondta is: Milyen dolog ez, most kezdeni félni, amikor vége a háborúnak! Azért volt bennem páni félelem, mert én nem csak a holtakat láttam, de éreztem azt is, hogyha teljesen ártatlanul lelőttek két fiatalt, akkor én se vagyok biztonságban. Ha a falubeliek képesek egymást elárulni, sőt igaztalanul vádolni, ha elveszett a becsület, akkor a rettegés korszaka jött el.

Azzal vádolták meg Sámson Márit, hogy lepaktált az oroszokkal, sőt bújtatta őket. Igaz, néha látták őt az oroszokkal egy kocsin, netán lovaglás közben, de ezek fiatalos bolondságok voltak csak. Suttogták, valaki szerelemféltésből jelentette fel, aminek köze se volt az oroszokhoz. Ennek ellenére máig csak sejteni lehet az igazságot a feljelentő személyével kapcsolatban.
Az azonban biztos, Márihoz elmentek, úgy tudom a komáromi magyar csendőrök. Nem találták otthon, de ahelyett, hogy megkönnyebbülve széttárták volna a karjukat: Nincs itt! - a keresésére indultak. Nem messze a németek konyháján segítkezett. Azt mondták neki, valaki látta, élelmet vitt az oroszoknak, ezért velük kell mennie a parancsnokságra. Ahol az Erőss tanítóék (később Kunyica Imréék) laktak, ott volt a rögtönítélő bíróság.
Ott nem tudni mi történt, talán nyelvi akadályok miatt még védekezni se tudott, de azt már látták a szőgyéniek, hogy csendőrök kísérik Márit a lengyellel együtt a temetőbe.

Azt már nem tudom pár napig, netán több mint egy hétig feküdtek temetetlen, de végül egy ágyútalp ütötte mélyedésbe kaparták el őket. Akkor szedték fel a holttesteket és temették el tisztességesen, mikor az oroszok visszatértek. Véleményem szerint Sámson Máriát hősi halottnak is nyilváníthatnánk.
-bk- Dobra 2010. november

Szerkesztői megjegyzés: A diktatúrák (fasizmus, kommunizmus) iskolapéldája ennek az ártatlan lánynak a meggyilkolása. Sírja, mementóként szolgáhatna, ahol erről a brutális tettről megemlékezve a szőgyéni ifjúság útmutatást kaphatna arra vonatkozólag, hogy sose ismétlődhessen meg hasonló gaztett.


9,50 pont / 2 szavazat  
Hozzászólás

<< VISSZA

 

korkep.com (C) 2009 - 2010


Keresés az oldalon
Új képeink
Megjelent

Itália
Partneroldalak