Köszöntés

   Partnerek

   Dobra Újság


Friss

Legolvasottabb cikkek
 

Egy régi korteshadjárat

Édesanyám Kohútné Dukony Milka még egészen kislány volt 1935 táján, de az akkori szőgyéni korteshadjárat hangulatára máig emlékszik.

- Óriási tömeg gyűlt össze a templom mögötti téren, mert mindenki kíváncsi volt az egyes pártok szónokaira. A szólni kívánók a templomdombon álltak és a kerítésen keresztül szóltak a néphez. Emlékszem az akkori plébános Haiczli Kálmán a Kereszténydemokrata Pártnak próbált segíteni felszólalásával, de egyáltalán nem tudta elmondani mondandóját, mert minden szavára a Le vele! Le vele! felkiáltás zúgott fel. Egy ideig próbálkozott, de rövidesen feladta. 

Másodikként a Csánky Párt képviselője lépett a tömeg elé, de ő se volt szimpatikus a szőgyénieknek, mert bár egy szót se szóltak szlovákul, mégis szlovák pártként ismerték. E párt helyi elnöke Bíró Béla kántortanító volt. Masarykot éltették és kértek, szavazzunk az ölvedi Csomor úrra, akit be akartak juttatni a parlamentbe. Beszéde alatt többször is felhangzott a Le vele! felszólítás, de őt nem lehetett olyan könnyen lerázni – öblös hangon visszakiabált: Ti azt mondjátok, Le vele... én erre azt mondom Fel vele! El is mondta végig a beszédét.

Ez után még a Kommunista Párt és a Kisgazda Párt képviselője szólalt fel,  különösebb incidens nélkül. Szüleim beszélgetéséből tudom, az ezt követő választásokon a szőgyéniek a Kisgazda Pártra adták le a legtöbb szavazatot, de kapott a Kommunista Párt és a Csánky Párt is szavazatokat és természetesen a kereszténydemokraták is. Akkoriban az volt a szokás, hogy a helyi bíró is abból a pártból került ki, amely a legtöbb szavazatot kapta a választásokon.
-bk- Dobra 2010. november


10,00 pont / 4 szavazat  
Hozzászólás

<< VISSZA

 

korkep.com (C) 2009 - 2010


Keresés az oldalon
Új képeink
Megjelent

Itália
Partneroldalak