Köszöntés

   Partnerek

   Dobra Újság


Friss

Legolvasottabb cikkek
 

Laci bácsi

Emberségből, hivatástudatból jeles


Így szólítják a hívek Burian László pápai káplánt. Sose tiltakozott ellene – megszokta ezt a megszólítást munkásévei alatt, amikor a kommunista hatalom a kitelepítettek segítéséért és egyéb hamis vádak alapján bebötönözte, majd az ezt követő időszakban gyári munkásként dolgozott. Laci bácsi a napokban ünnepelte vasmiséjét, pappá szentelésének 65. évfordulóját.


Az ünnep kapcsán az atya járja azokat a falvakat, ahol működött, hogy ott hálaadó szentmisét mutasson be. Szőgyénben beszélgettem vele.

Úgy látom, Laci bácsin nem fog az idő. Teljes testi-szellemi frissegről tanúskodnak szavai, megjelenése. Van ennek valami titka? – kérdezem az augusztus 19-én kilencvenedik évét betöltött atyát.

- Testi épségről már rég nem beszélhetünk, hiszen nyolc éve rákom van, de boldog emberként élek a Földön, és ez erőt ad a fájdalmak elviseléséhez. Nem is nagyon gondolok a betegségemre, teszem a dolgom, örömmel, derűsen. Ma például innét Karvára megyek, este pedig Párkányban gyóntatok. Arra mindig nagyon ügyelek, ne látszon rajtam a fáradság nyoma, mert egy kimerült, szomorú pap nem tud lelket önteni a hívőkbe. Bízom az orvosokban. Én sosem azért imádkozok, hogy meggyógyuljak, hanem azért, hogy a gondviselő Isten adjon olyan tudást az orvosoknak, hogy időben észrevegyék a bajt és gyógyítsanak. Állítólag, boldog II. János Pál a halálos ágyán ezt az üzenetet hagyta ránk: Legyetek derűs lelkűek! Én eszerint élek.

Visszatekintve látja a papi élet nehézségeit, buktatóit. Újra vállalná?


- Sok mindent másképp csinálnék, de az biztos, hogy újra ezt az utat választanám. Mire való az akadály? – tették fel nekünk a katonaságnál a kérdést. Erre csak egy válasz létezik: Arra, hogy legyőzzük. Emberségemet a papságtól sosem választottam szét. Szeretettel felneveltem öcsém leánykáját is, akinek szülei fiatalon elhaláloztak.
Igyekeztem megértéssel fordulni az emberek fájadalmai, problémái felé és úgy látom sikerült, mert a hívek nagy bizalommal vannak irántam. Én mindenki számára, a nap minden órájában „készen” vagyok. A hivatás szeretetét édesapámtól tanultam, aki gyógyszerészként szolgált. Éjszakánként akár háromszor is zokszó nélkül kiszolgálta a hozzá fordulókat. Idegesnek vagy türelmetlennek sosem láttam. Én is igyekszem a hivatásomat ilyen odaadással megélni, mert nincs elszomorítóbb a türelmetlen, parancsolgató papnál.  

Laci bácsi irigylésre méltó, fiatalos lendülettel tud beszélni életéről és a világ dolgairól. Lelkemre köti, sok jót ne írjak, hisz ő csak tette a dolgát, mint sok más ember.

Isten éltesse a kettős jubileumot ünneplő lelkiatyát!

Bokor Klára


... pont / 0 szavazat  
Hozzászólás

<< VISSZA

 

korkep.com (C) 2009 - 2010


Keresés az oldalon
Új képeink
Megjelent

Itália
Partneroldalak