Köszöntés

   Partnerek

   Dobra Újság


Friss

Legolvasottabb cikkek
 

Titokzatos, szellemek lakta város

Skócia fővárosában bóklászva


Sok helyütt ezt a jellemzést írják Edinburgh-ról, nem csoda hát, hogy alig várom, én is átéljem a város e rejtelmes-sejtelmes misztikumát. Eleinte semmit nem látok ebből a világból – a város elegáns kő- és téglaházaival, felújított műemlékeivel, tiszta utcáival modern nagyvárosnak tűnik. Hol vannak hát a szellemlakta házak, kísértetektől hemzsegő temetők? Tán az óvárosban.

A történelmi óváros zsúfolt, mivel az emberek a középkorban nem szívesen építkeztek a városfalakon kívül. Olyan magas épületek épültek itt, melyek akkoriban is rendkívülinek számítottak. Korunkban is szűk sikátorok nyomasztó szürkeségében folyik itt az élet, ahol a lakásokban a napfény ritka vendég. Szellemet és kísértetet azonban addig nem látunk, még be nem fizetünk egy Ghost Tour-ra, vagyis Szellemutazásra. Itt potom 10 fontért másfél órán keresztül pillanthatunk be a középkori Edinburgh mindennapjaiba.

Időutazás


Érkezik egy középkori divat szerint öltözött ”filozófia doktor”és elmagyarázza, az 1500-as években, ha a lakóhely szűknek bizonyult, csak építettek a ház tetejére még egy szintet, melyet aztán az itt vadul kóborló szelek ráztak-ropogtattak. Ezért ezeket pillérekkel kellett megtámogatni, amik viszont az amúgy is szűk utcából vettek el helyet annyira, hogy végül még gyalogosan is alig lehetett közlekedni. Mikor az ablakokból kikiabáltak”ömlik a bili”, menekült, ki merre látott. Alig mondta ki ezt a nagytudású doktor, máris halljuk a kiáltást és ömlik a nyakunkba… szerencsére csak a tiszta víz. Még le se rázzuk a cseppeket magunkról, mikor észreveszünk egy fehér kendőt a közeli ablakban – a halottgyűjtők rohannak, és már hozzák is a szerencsétlen leprást, de előbb még értéktárgyak után kutatva kiforgatják a zsebeit. A temetőben a rémtörténetek hallgatása közben „igazi” szellemek támadnak ránk, oly váratlanul, hogy senki se ússza meg sikongatás nélkül.

Vár a vulkán felett


E vérfagyasztó utazás után mi más is következhetett volna, mint a vár felfedezése, melyet egy kialudt vulkánhegyre építettek. Első említése 1093-ból származik. A várat története során többször felgyújtották, kifosztották, most pedig tán a japánok foglalták el, mert ágyúkon, várfalakon nagy tömegben ülve vadul kattogtatják fényképezőgépeiket.
Legrégebbi része a Szent Margit-kápolna. Mint megtudjuk, Margit hazánk lánya volt, méghozzá Szent István királyunk unokája. Ő III. Malcolm nejeként lett Skócia királynője és gyakorta imádkozott e kápolnában. (Igaz a mondás magyarok mindig mindenhol voltak, vannak és lesznek.)
A várban őrzik többek közt a skót nemzeti szimbólumot a Scone-i követ, vagyis a Végzet Kövét, melyen a skót királyokat koronázták meg. A követ I. Edward angol király 1296-ban hadizsákmányként elvitte és a Westminster-apátságban helyezte el. Itt a koronázási trón ülőrésze alá illesztették – ezen a széken koronázták meg az angol királyokat, s ezzel szimbolizálták, hogy ők egyben Skócia királyai is. A kő csak 1996-ban került vissza Skóciába, amikor is az edinburghi várban helyezték el.
A várhoz tartozik egy kutyatemető, ahová a vár lakói temették el kedvenceiket, pazar sírkövet is állítva nekik.

A pufók angyalkák is skót dudát fújnak


A várból Edinburgh leghíresebb utcáján a Royal Mile-on jutunk a gótikus St. Gile´s katedrálisba, melyet mérete, szépsége és elhelyezkedése emelt a legfontosabb skót szent helyek közé. A templom részét képezi a fából faragott, míves részletességgel megmunkált Thistle (Bogáncs) kápolna. Itt még a pufók angyalkák is skót dudát fújnak. A misére főleg az idősebb férfiak kiltben, azaz skót szoknyában mennek, de reneszánszát éli ez a fajta hagyományőrzés a fiatalok körében is.

A Royal Mile végén áll a Holyroodhouse, amely a királynő nyári rezidenciája. Általában nyitva áll a nagyközönség előtt, de mint megtudjuk, II. Erzsébet épp a helyszínen tartózkodik. Ennek nemigen örülünk, mert az épület kordonokkal van körülzárva és nem láthatjuk se a palotát, se a királynőt.
Ezzel az épülettel szemben helyezkedik el az ultramodern, nyolc nemzetközi építészeti díjjal büszkélkedő Parlament. Felfordított csónak alakját a környező táj ihlette.

Laza világváros


Edinburgh utcáin dudaszóra turisták hada hömpölyög, a hangulatos pubokban megkóstoljuk a skót konyha leghíresebb ételeit, köztük a felföldi marhából készült sülteket, valamint a haggist, mely leginkább a mi hurkánkra hasonlít. Betértünk egy „egész-évben karácsony” boltba, ahol néhányan karácsonyi dalokat bégető birkákat vesznek.

A György-kori Újváros széles, rendezett utcái éles kontrasztban álnak az Óváros sikátoraival. Az utcák mindkét végét egy-egy híres ember életnagyságú szobra zárja. Itt találunk rá arra a kávézóra, melynek falai közt Fazekas Henrik, alias Herry Potter története íródott. Érdekes és laza itt a fiatalok (és kevésbé fiatalok) világa – extravagáns öltözékük nemegyszer jobban leköti figyelmünket, mint a város építészeti látványosságai. Míg az egyik utcasarkon kelta zenét játszó fiatal zenészek bűvölik el a közönséget, a másik sarkon már egy metál zenekar játszik. Egyébként a városnak gazdag és változatos kulturális élete van, a Tattoo-tól a Nemzetközi és a Fringe fesztiválokig.

Nem hagyható ki a látnivalók sorából a gótikus Sir Walter Scott emlékmű, akinél az 1800-as években nem volt kapósabb író, a város szívében műemlékké nyilvánított vasútállomás, a John Knox House, amely Edinburgh legrégebbi épülete – mennyezetét 450 éves freskók díszítik. 1470 körül épülhetett – itt élt és halt meg John Knox a Szent Egyed-katedrális plébánosa.

Végezetül érdemes felkapaszkodni a város mellett magasodó 237 méter magas sziklacsúcsra, a Kerekasztal lovagjainak királyáról elnevezett Artúr székére. A kilátás lenyűgöző - persze csak szép időben. Mire mi felkapaszkodunk, elered a szinte mindennapos eső, de nem panaszkodunk, mert az esős, ködös szürkeség úgy hozzátartozik a skót hangulathoz, mint a viszki és a birkanyájak.
Bokor Klára
10,00 pont / 2 szavazat  
Hozzászólás

<< VISSZA

 

korkep.com (C) 2009 - 2010


Keresés az oldalon
Új képeink
Megjelent

Itália
Partneroldalak