Köszöntés

   Partnerek

   Dobra Újság


Friss

Legolvasottabb cikkek
 

A Felföld Skócia szíve

Bársonyos zöld hegyek, valószínűtlen sziklaalazatok. Véres klánháborúk történeteit hallgatva a morajló fjord partján felsejlenek egy ódon vár körvonalai. A duda siránkozó hangjába belehasít a sirályok vijjogása. Misztikus borzongás fut végig az ember gerincén. A mélykék tavak felett nyargaló szél, szörnyekről, tündérekről, manókról mesél. A percenkén megszűnő, majd eleredő eső hozzátartozik a skót hangulathoz, ugyanúgy, mint a szó szerint mindenütt legelésző birkanyájak, a whisky íze és a pubok forró hangulata.

A skót Felföldre tartva első megállónk Stirlingben van. A skótok nemzeti hőse William Wallance itt robbantott ki lázadást az angol uralom ellen a 13. században. Emlékműve azon a magaslaton áll, ahonnan maga Wallance is figyelte az ellenséget. Bár az angolok kegyetlen módon kivégezték, legendája öntudaterősítő a skótok számára. Történetét a Rettenthetetlen című film tette a világon is népszerűvé. Skóciában lépten-nyomon látni lehet, megbecsülik Wallace szabadságharcának fontosságát, mivel - mint mondják - a politikai helyzet ugyanaz, mint annak idején.
Stirling vára egyike a legfontosabb skót váraknak. A Stuartok lakhelye, több skót királyt koronáztak meg itt. Kihagyhatatlan a trónterem, a királyi kápolna korabeli gobelinokkal és a kastély pincéjében panoptikumszerűen berendezett középkori konyha. Nem egyedi ez, mert a skótok az ország szinte minden várát viaszfigurákkal népesítik be, kézzelfoghatóvá téve a korabeli mindennapokat a látogatók számára.

Moha, páfrány és végtelen mező


A következő napokban a Loch Leven fjord partján telepített lakókocsikban van a szállásunk. Összkomfort, jól felfeszeret modern konyha, társalgó, hálószobák, tusoló. Igaz, négyünknek kissé miniatűr, de ne elégedetlenkedjünk, hiszen még fűteni is lehet. Innen indulunk Skócia leghíresebb túravonalán a West Highland Way ösvényen felfedezni a környék csodás természeti szépségeit. Túráinkat sötét, mohával benőtt erdőkben kezdjük, majd feljebb haladva az erdő átadja helyét a széllel együtt ringó óriáspáfránynak, hegyi lápoknak, ahol igen különleges, szár nélküli virágok és húsevő növények nőnek. Innentől a loch-pettyezte zöld… szabadság és birkák. Több tízkilométeres körzetben sehol egy ház, a birkák szabadon kóborolnak a végtelen mezőn. A kékkel, pirossal, sárgával jelölteket még meg lehet különböztetni, de a legtöbb jelöletlen. El se tudjuk képzelni, hogy terelik őket össze a tél előtt gazdáik.
Glenfinnen közelében ősi templomhoz érkezünk. A kiltet (skót szoknyát) viselő kántor szentmisére készülve épp hangolja az orgonát. Csend, csak az esőcseppek egyhangú koppanása hallatszik, gyertyák pislákolnak. Az ódon falak közt megállt az idő. Egyébként ritkán téved Skóciában katolikus templomba az ember. A protestáns egyház felekezetei sokkal nagyobb súllyal vannak jelen a vallási életben. Közben Glenfinnen állomására beérkezik az a jakobita gőzmozdony, mely máig menetrendszerűen közlekedik, és korhű kocsikat húz maga után. Nem messze a Loch Shiel tó mellett található a híres jakobita emlékmű, amely az utolsó skót – Csinos Károly vezette – függetlenségi felkelésnek állít emléket. 

A Felföldön barangolva


Másnap Fort Williambe a festői városkába látogatunk. Itt végződik a 158 km hosszú Glasgowból induló West Highland Way turistaút, melyet évente több mint ötvenezer ember jár végig. Az eső és szél elől bemenekülünk a Highland Múzeumba, ahol a környék történelmével és néprajzával ismerkedhetünk meg. Kr.u. 500 körül az írek kezdték meghódítani a Skóciában élő pikteket. Így alakult ki a skót gael nyelv. Jelenleg mintegy százezren beszélik. Napjainkban a diákok második nyelvként tanulják őseik gael (kelta) nyelvét.
A város felett Skócia és egyben Nagy-Britannia legmagasabb csúcsa a Ben Nevis tornyosul. Legtöbbször felhők takarják, innét kapta kelta eredetű nevét „Felhős hegy”. Így volt ez természetesen akkor is, mikor mi megmásztuk (ezt egy ködös csúcsfotóval is tudom bizonyítani ☺).
Fort Augustusban láthatjuk a 98 km hosszú Kaledóniai-csatorna egy szakaszát, mely részben természetes, részben mesterséges viziút. Három eltérő vízszintű tavat kötöttek össze mesterséges csatornával és zsiliprendszerrel azért, hogy átszelve Skóciát összekösse az Atlanti-óceánt az Északi-tengerrel. Mivel a hatalmas kereskedelmi hajók nem férnek át rajta, ezért kizárólag a turizmus szolgálatában áll és vitorlás hajók járnak át rajta.
A csatornán átkelve érünk Eilean Donan várához, mely Skócia legszebb vára nevet is kiérdemelte. A sötét vizű fjord ölelte kicsinyke sziget a McRee család ősi otthona és többek közt a Hegylakó című filmből ismerhetjük. A kastély szobái olyan otthonosan vannak berendezve, mintha folyamatosan laknák a várat a 18. századi módi szerint. Nevét szent Donan szerzetesről kapta, aki a hetedik században élt a szigetecskén.

Felbukkan Nessie?


Felföldi barangolásunk során a Loch Ness-i tó mellett elhaladva le se vesszük a szemünket a tóról, hátha felbukkan Nessie, a szörny. Nagy szükségünk lenne megpillantani, hisz egymillió font üti a markát annak, aki mostanában látja és ezt dokumentálni is tudja. Talán a közvetlenül a tó partján álló Urquhart kastélyból sikerül őt kilesni, amely legjobb szörnymegfigyelő hely hírében áll.
A felföldi télben biztos jólesik egy-két kupica többéves whisky, de az enyhe nyárban se mondtunk rá nemet, mikor kóstolásra invitálnak a Glenlivet-i lepárló-üzemben. Ha whiskyt borsos ára miatt nem is hozunk minden ismerősünknek, whiskyvel ízesítet csoki és cukorka azért jut mindenkinek. Érdekesség, hogy a lepárlóüzem közelében minden fa törzse fekete, állítólag a párolgó alkoholtól.
Inverness 42 ezer lakosával a Felföld „fővárosa”. Házai annyira egyformák, hogy művészet volt visszatalálnunk a szállásunkra. A gazdag negyedben mindenki kis váracskában lakik, gondozott és művészileg megformált kertekkel. Általános Skóciában, hogy a hatalmas üvegablakokon nincs függöny, így szinte minden a járókelők szem láttára történik, de ez a lakókat látszólag nem zavarja, kedvesen mosolyognak a bebámulókra. Az ablakok egyetlen dísze a gazda ízlését tükröző virágkreáció.
Az építészeti és egyéb látványosságokhoz jelzőtáblák irányítottak, lépten-nyomon találtunk térképet a városokról, az épületek rekonstruálva, körülöttük a terep is megtervezve – engem néha már zavart ez a rendezettség. Tán a pubok hangulata adta a legvalóságosabb keresztmetszetét a skót életérzésnek – nyugodt, nyílt és barátságos emberek, akik számolatlanul isszák a sört.

A magyar utazó - főleg ha felvidéki - nagyon hamar szívébe zárja a haza- és szabadságszerető skótokat, hiszen velük a hasonló történelem is összeköt. Ha Angliától való teljes függetlenségüket nem is vívták ki, de 1998-ban visszaállították a többé-kevésbé független skót parlamentet, saját fizetőeszközöket bocsátanak ki és elkötelezetten ápolják a múltat.

Szabad Újság 38. szám
Bokor Klára

a cikkhez tartosó képek megtekinthetők a Galériában


10,00 pont / 6 szavazat  
Hozzászólás

<< VISSZA

 

korkep.com (C) 2009 - 2010


Keresés az oldalon
Új képeink
Megjelent

Itália
Partneroldalak