Köszöntés

   Partnerek

   Dobra Újság


Friss

Legolvasottabb cikkek
 

Drogtanya a tópart közelében

Kisújfalun az egész falu összefogott a fiatalokért

Ma, amikor a családi, települési, társadalmi és nemzeti struktúrák foszladoznak, Kisújfalu kis község lévén még megtartott valamit régi egységéből. Mikor az ottaniak látták nagy a baj, összefogtak, és takargatás, szőnyeg alá söprés helyett, felmerték vállalni ifjúságuk nem éppen követendő tetteit. Mondjuk ki nyíltan – a droggal kapcsolatos problémákat.

Már rég nem igaz a feltételezés, hogy csak az elhanyagolt gyerekek lennének veszélyben, hogy csak a tanulni nem akaró, unatkozó fiatalok számára probléma a drog. Szakemberek rámutattak, az egyre nagyobb elvárások, az egyre magasabb teljesítményt követelő iskolarendszer is idézhet elő olyan helyzetet, amelyben a fiatal a droghoz nyúl. És persze a „partiba” való beilleszkedés vágya.     


Kisújfalun a gyerekek és fiatalok a határba, tópartra jártak, ahol azonban csak kupacba dobált táskáikat lehetett látni, mert eltűntek a fával, bokrokkal benőtt területeken. Ez egy idő után gyanús lett a helybelieknek, de sokáig nem tudták mire vélni.
Van aki hamarabb tudomást szerzett a dologról, mégsem beszélt róla senkinek, pedig ezzel csak tartósította a helyzetet. Végül néhány fiatallal annyira elszaladt a ló, hogy határt és korlátot nem ismerve, már nem is nagyon titkolództak.

Marihuána, pervitin, LSD


Elsőként Geri Valéria, a köbölkúti iskola igazgatónője mutatott rá a problémára a helyi képviselőtestületi ülésen, felszólítva minden érintettet és segíteni szándékozót, hogy ifjúságuk érdekében fogjanak össze, és közös erővel próbáljanak véget vetni a faluban egyre nagyobb méreteket öltő drogfogyasztásnak, termesztésnek és terjesztésnek.
- Érdekesek vagyunk mi, szülők – mondta az igazgatónő. Ha hallunk valami gyanúsat, nyugtalanítót gyerekeinkkel kapcsolatban, az első reakciónk az, hogy az én gyerekem biztos nem tenne ilyet. Érintett szülőként is kérdem: Meddig hagyjuk így becsapni magunkat? Megdöbbentő volt a fiatalok véleménye is a drogról – főleg a marihuánáról – amelyet ártalmatlan szernek tartottak. Teljesen elképedtem, mennyire nincsenek tisztában a hatásaival – úgy a szervezetre, mint a pszichikumra.

.A községben rendőri akcióra is sor került. Az első döbbenetből fölocsúdva a szülők és a fiatalok is együttműködtek a rendőrökkel.
- Ellenállással sehol se találkoztunk. Sok dolgot sikerült lefoglalnunk – ezeket maguk a fiatalok vagy szüleik önszántukból adták ki – mondta el a rendőri rajtaütés kapcsán Szórád György érsekújvári rendőrparancsnok.
- Ebben az esetben nem csak drogfogyasztásról, de előállításról és kereskedésről is beszélhetünk - folytatta Szórád úr. A marihuánára megvolt a saját termesztőkapacitásuk, amit aztán a közösségen belül adtak, vettek, cseréltek és „exportáltak” is. A Pervitin és LSD esetében csak a terjesztés és fogyasztás volt a jellemző, de ennek mértéke viszonylag kicsi volt. Ezen kívül halucinogén gombát is dokumentáltunk, sőt kokain nyomaira is bukkantunk, ami egyáltalán nem jellemző vidékünkre. Egy terjesztő ellen indult nagyobb mennyiségű terjesztés miatt eljárás. A kiszabható büntetés akár életfogytiglan is lehet, persze a bizonyítás és megítélés függvényében.
Ez a razzia azonban nem arra irányult, hogy sok ember ellen induljon eljárás. Itt egy zárt közösség felszámolása volt a cél, amire még az én praxisom alatt sem volt példa. Rá akartuk döbbenteni a falut a drog elterjedtségének mértékére, és ösztönözni ennek felszámolására. Sok család vagy nem tudott a gondokról, vagy nem akart róla tudni, így most, hogy akciónk nyomán semmi sem maradt titokban, kénytelenek felvállalni a problémát.
A razzia után volt egy, a lakosok részéről meglepően nagy érdeklődéssel kísért falugyűlés. Olyan vélemény is megfogalmazódott, hogy a drog saját részre nem büntetendő, ezért igyekeztem elmagyarázni az összefüggéseket. Lehet, pár embernek túlságosan keménynek tűnhetett a fellépés, de a többség ezt várta tőlünk, és ezt a gyűlésen ki is mondták. 

A harc még nem ért véget


A  falugyűlést követően - az önkormányzat meghívására - a községben előadást tartott a magyarországi Gáspár Károly is, aki fia „Karesz végakaratát” teljesítve járja már lassan tíz éve az országot, és a magyarlakta határon túli vidékeket. Mindenhol egy megrázó erejű filmet vetít, majd azt követően a jelenlévők kérdéseire válaszolva magyaráz, int és figyelmeztet. Így volt ez Kisújfalun is, ahol az előadás résztvevői több mint egyórás beszélgetést folytattak. - Persze ezzel nem ért véget a drogellenes kampányunk - nyilatkozta Kis Róbert polgármester. A tavasz folyamán még több előadót készülünk hívni, mert ezzel a munkával most már nem állhatunk le, végig kell harcolnia az önkormányzatnak is a maga harcát a drog ellen a falu jövője, a község ifjúsága érdekében.


Ezek a tények. Ugye nem drogozol? – kérdezzük a gyanús esetek láttán gyerekeinktől. És elhisszük hogy nem, mert hinni akarjuk. Az érintett szülők már tudják, szép a bizalom, de jobb a bizonyosság. Pár euróért a patikában drogtesztet lehet vásárolni, amely segítségével a vizeletből megállapítható, használt-e a gyerek drogot az elmúlt tíz napban. Éljünk hát ezzel a lehetőséggel, hogy megelőzzük a nagyobb bajt.

Bokor Klára

Szabad Újság 10. szám. 2010


Hozzászólás..

<< VISSZA

 

korkep.com (C) 2009 - 2010


Keresés az oldalon
Új képeink
Megjelent

Itália
Partneroldalak