Utazások cikklista


Friss

Legolvasottabb cikkek
 

KÖRKÉP

UTAZÁSOK A VILÁGBAN

Trollok ösvényein

Tovább >>

Bolívia ezer arca

Bolíviába? – fogta a fejét ismerősöm. El ne áruld, hogy magyar vagy, mert kuksolhatsz a börtönben Toásó Előd mellett! Nekünk, magyaroknak valami ilyesmi jut eszünkbe Bolíviáról, no meg a kokalevél, és az elnök Evo Morales, aki kinyúlt szvetterében parolázik a stylistok által öltöztetett Barack Obamával. Milyen is hát Bolívia, ez a nyolcvan százalékban indiánok által lakott ország? Tényleg olyan barátságtalan, vad és törvény nélküli, mint ahogy a híradások és a World Economic Forum felmérése állítja?

Tovább >>

Törzs, akiknél a kalasnyikov nem dekoráció

Etiópia az egyik leggazdagabb történelemmel rendelkező ország az afrikai kontinensen. Az északi, magasföld majd két évezredes keresztény vallásról és kultúráról mesél, míg a déli területeken élő törzseknél olyan ősi szokásokat tapasztalunk, melyekről azt gondolnánk, hogy már kiveszett globalizált világunkból. Több mint 80 nyelv, gyökeresen eltérő életstílusok, keverednek itt. Tovább >>

Ahol a kereszténység előbb vert gyökeret, mint nálunk Közép-EurópábanEtiópia. Majdnem mindenki számára a szegénység és éhínség szinonimája. És rögtön beugrik az is, veszélyes hely lehet, hiszen pár hónapja ott gyilkolták meg a magyar tudósokat. Mit keres az utazó ilyen barátságtalan helyen?- tették fel nekem többen a kérdést.Tovább >>

Középkorból a kőkorba

Az északi felföld meglátogatása után Etiópia déli vidékein terepjárókkal folytatjuk utazásunkat. A köves hegyvidéket felváltja az akáciás szavanna, exotikus állataival, termeszváraival, félmeztelen törzseivel, faágakból összetákolt kunyhóival. Varázsütésre csöppennünk az „igazi” fekete Afrikába.


Tovább >>

A frigyláda nyomában


Miért épp Etiópia? – szegezik nekem sokan a kérdést - vizslatva, nem mutatok-e elmebajra, netán trópusi betegségre utaló jeleket. Nem tudom a választ, csak érzem, egyes uticélok mágnesként vonzanak. Vágytam ősi keresztények nyomdokain járni, kiknek hite a sziklába vájva él tovább, élni a szegénység adta egyszerűséget, s rácsodálkozni a törzsek ősi, számunkra extrém életmódjára.

Tovább >>

Véres húsvéti rituálé a Fülöp-szigeteken

Minden utam zarándokút. A spiritualitást keresem az emberekben, a kultúrákban, a természetben.

Élik-e az emberek a hitüket, milyenek vallási szokásaik, ünnepeik, templomaik. Nekünk, keresztény kultúrkörben nevelkedetteknek megdöbbentő látni a jainizmus (ortodox buddhista) képviselőjét, amint maga előtt söpri az utat, hogy ne ártson semmiféle élőlénynek, a sorsa ellen nem lázongó indiai nincstelent, az iszlám szigorúságát a törvények és hagyományok terén. De vajon a katolikus (egyetemes) kereszténység mindenütt egyforma? Mennyire tud egy nép - mentalitása, hagyományai által - a „maga képére” formálni egy egységes liturgiával rendelkező vallást?

Tovább >>

Sandokan hazájában

Malajzia? Sandokan, vágjuk rá kapásból, hiszen a nyolcvanas évek elején sokunkat a maláj tigris története szegezett a képernyők elé. Áthatolhatatlan őserdő, meleg vizű tengerek, színek orgiája, vad és igéző tekintetű férfiak – a film alapján ez a kép élt bennem Malajziáról.

A filmbeli Mariannát „Labuan gyöngyszemének” nevezték, amely létező sziget a Dél-kínai-tengerben és ott szállunk át arra a motoros hajóra, amely Kota Kinabalura szállít, de létező személy Sandokan ellenfele James Brook is, aki a maláj Sarawak tartomány első fehér kormányzója (rádzsája) volt a XIX. század végén.


Tovább >>

Az ifugao törzs kétezer éves rizsteraszain

Vonzó, természetközeli élet
Az ifugaok a fafaragás mesterei – közvetlenül a rizsteraszok felett, a meredek hegyoldalba ékelt faházaik faragott oszlopokon állnak, de a kinti főzőhely körül is annyi a szobor, mintha csak egy szabadtéri művésztelepen lennénk. Meglepődünk, hogy sok erotikus tartalommal bír. Egy helyi férfi az ebédet készíti – tőle tudakolom, miért faragnak ilyen szobrokat. -  Az ősök hitték, hogy a termékenység istene megvédi és növeli a rizstermést. Annak idején még szeretkezni is kimentek a teraszokra, a bő termés érdekében – mesélte és nevetve jegyezte meg, ez ma már a turisták nagy száma miatt nem lenne lehetséges.


Tovább >>

A mosoly országa

Bruneiben, az alig ismert szultánságban kissé egyhangúan, ám békésen folydogál az életA meleg éjszakában alig van ember az utcákon. Este tizenegykor csak pár fiatal sétálgat a bevásárló központ körül. Mikor a közelükbe érek, felragyog a szemük egy kis „egzotikum” láttán és mindnyájan fényképezkedni szeretnének velem. A lányok előkapják menő mobiltelefonjaikat és mindenki készít magának fotót, majd egy fiatalember jön két feleségével és ők is beállnak mögém. Nem is engednek el egykönnyen, mert el kell mondanom honnét jöttem, mi a foglalkozásom, meddig maradok és mi a véleményem a bruneiekről. Némely mondat után jókat kacarásznak, biztosan „briliáns” angol tudásom miatt, de velük nevetek és örülök, hogy kis színt vittem az estéjükbe. Tovább >>

  << Eleje   < Előző  [1]  2  3     Következő >   Vége >>

 

korkep.com (C) 2009 - 2010


Keresés az oldalon
Új képeink
Megjelent

Itália
Partneroldalak